Fiecare început de an este un nou moment în care ne facem planuri și totodată promisiuni. Vrem să devenim mai buni, mai sănătoși, mai înțelepți, să ajungem mai aproape de succes. Și pentru că oamenii conștientizează din ce în ce mai mult beneficiile remarcabile ale sportului, printre ”rezoluțiile” noului an se află fără excepție și startul unei campanii de activitate fizică intensă.
Doar că entuziasmul dispare în multe cazuri după doar câteva săptămâni, iar singura mișcare pe care o mai facem este acel du-te-vino continuu cu care trecem prin viața de zi cu zi. În mare parte, acest lucru se întâmplă pentru că ne lipsește motivația și pentru că mereu ne găsim scuze. Chiar dacă știm cu toții că sportul îmbunătățește memoria, menține starea de bine și ajută la prevenirea unor boli grave, cum ar fi cele cardiace, psihice sau de nutriție.
Noi credem că e timpul să nu mai avem #NICIOSCUZĂ. De data asta ne dorim ca planul de la trecerea dintre ani legat de viața activă și sănătoasă să țină tot anul. Și mai credem că orice scuză pe care o găsim e banală atunci când avem în față poveștile impresionante ale celor trei sportivi extraordinari care ne ajută să ne transmitem mesajul, Arian, Gabriela și Filip.
Arian are 12 ani, iar de doi ani trăiește fără un picior. I-a plăcut sportul încă de când era foarte mic și tocmai această activitate i-a adus cea mai nefericită zi din viața lui. Un accident cumplit pe terenul de rugby i-a schimbat viața definitiv. A avut tăria să treacă peste greutăți și să rămână îndrăgostit de sport. Acum înoată. Merge la competiții în țară și în străinătate, unde câștigă medalii și aprecierea celor din jur.
Viața l-a maturizat poate prea devreme, iar Arian ne inspiră pe toți așa cum puțini ar putea să o facă. Voința lui duce limita imposibilului tot mai sus.
Arian dă dovadă de o disciplină perfectă și de o hotărâre uimitoare. Se trezește la ora șase în cele mai multe dintre dimineți și se antrenează șase zile pe săptămână, câteodată chiar și de două ori în aceeași zi. În același timp, merge la școală în regim normal, exact ca oricare dintre colegii lui.
Chiar dacă are doar un an și câteva luni de când practică înotul, Arian a făcut progrese uriașe, iar obiectivul pe care și l-a propus pare din ce în ce mai aproape, deși este unul impresionant. Arian se pregătește intens pentru Paralimpiada de la Tokyo, din 2020. Își depășește regulat propriile recorduri de timp și speră să reprezinte România la cea mai importantă competiție sportivă din lume dedicată sportivilor cu handicap.
Gabriela s-a născut cu o luxație bilaterală de șold și focomelie, o anomalie congenitală care constă în atașarea directă a palmelor de trunchi. Au trecut 36 de ani de atunci, iar ultima jumătate și-a petrecut-o luptând să facă performanță.
Și-a învins demult destinul și a reușit să devină campioană națională la tenis de masă pentru sportivi cu dizabilități. A câștigat de-a lungul carierei sale zeci de medalii în concursuri naționale și internaționale, dar are încă un obiectiv pentru care luptă cu îndârjire. Își dorește să reprezinte România la Jocurile Paralimpice. A fost la un pas să se califice la Londra (2012) și Rio de Janeiro (2016), iar Tokyo (2020) reprezintă o nouă șansă pentru ea.
Gabriela ne arată în fiecare zi că puterea voinței le dă oamenilor o forță inimaginabilă, că poți face aporape orice atunci când îți propui cu adevărat. Povestea ei ne motivează și ne face să vedem obstacolele din viața noastră mult mai mici decât credeam că sunt până acum.
Filip are 47 de ani, iar în ultimii 24 a demonstrat în permanență că imposibilul poate fi doar un concept abstract atunci când ești alimentat zi de zi de dorința de a reuși. S-a apucat de sport după ce a ajuns în scaunul cu rotile din cauza unui accident. I s-a întâmplat în timp ce mergea cu bicicleta spre casă venind de la serviciu. Avea 23 de ani și viața lui s-a schimbat total într-o clipă. Un moment pe care Filip nu l-a transformat într-o dramă, ci într-un nou început.
A practicat de atunci mai multe sporturi, printre care atletismul, tenisul de masă, tenisul de câmp, înotul sau baschetul. Cel mai mult i-a plăcut însă tirul cu arcul, disciplină la care a participat la mai multe concursuri internaționale unde a reprezentat România. Și pentru că vrea să-i inspire și pe alții, Filip a înființat Asociația ”Totul pentru tine” prin intermediul căreia îndrumă și ajută persoanele cu dizabilități să practice sport
Filip trăiește paradoxul de a se fi apucat de sport tocmai într-un moment în care îi era cel mai greu să facă acest lucru. Știe însă că sportul îi aduce beneficii uriașe oricui, indiferent că persoana respectivă are sau nu un handicap.
În iulie 2017, JYSK a devenit principalul susținător al sportivilor paralimpici din România, după ce a semnat un contract de sponsorizare a Comitetului Național Paralimpic valabil până în 2019. De această susținere se vor bucura sportivi paralimpici din 14 discipline, care vor beneficia de cele mai bune condiții de pregătire și vor putea reprezenta România la competiții internaționale de anvergură. Tradiția JYSK în susținerea sportivilor cu dizabilități durează de aproape 30 de ani, încă din anul 1989, când a început colaborarea cu Comitetul Paralimpic din Danemarca. De atunci, JYSK a ales să ajute sportivii paralimpici din încă șase țări: Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Republica Cehă și Slovacia.
Colaborarea dintre Comitetul Național Paralimpic Român și JYSK reprezintă o mare oportunitate în promovarea și practicarea sportului de performanță în rândul persoanelor cu dizabilități. În octombrie 2017, cea mai mare echipă de tineret din România a participat la Jocurile Paralimpice Europene de Tineret din Liguria (Genova), unde delegația României a cucerit în total 9 medalii și a obținut locul 7 din 26 de țări în clasamentul pe medalii. Este doar un exemplu care dovedește că, datorită susținerii JYSK, practicarea sportului paralimpic în România a cunoscut un real progres. Ne-am propus ca acest parteneriat să continue și în următorii ani.